pondelok 14. mája 2012

Domáci zemiakový chlebík so slnečnicou


Vysoká cena pečiva ma dohnala k riešeniu piecť si vlastný chlebík.
Je vynikajúci, miesto slnečnice sa dá použiť rasca alebo iné jadierka (ľan, tekvicové jadierka a pod.)




Potrebujeme: 

  • 500 g hladká múka
  • 25-30 g droždie
  • 230 g zemiaky
  • voda podľa potreby
  • 3/4 PL morská soľ
  • 1 PL slnečnicové jadierka
  • 1 PL smotanový jogurt
  • pár kvapiek octu
  • olej na vymazanie
  • trochu mlieka a cukru na kvások
Postup:
Uvaríme si zemiaky a roztlačíme vidličkou. Pripravíme si kvások z droždia, cukru a trochy mlieka. Do veľkej misy dáme všetky suroviny včetne kvásku a roztlačených zemiakov, pomaly pridávame vlažnú vodu podľa potreby, a spravíme nelepivé cesto. Tento proces je najpracnejší, ale potom je to už len o čakaní. :)*
Cesto necháme kysnúť 30-40 minút, potlačíme ho dolu a znova necháme kysnúť 30-40 minút a stlačíme dolu. Keď vykysne 3. krát, spravíme bochník, vložíme do formy, vo forme necháme kysnúť ešte hodinu a potom dáme do trúby na 200°C a pečieme cca 50-60 minút. Záleží na trúbe, tá moja je nejaká divná, raz tak raz onak. Pred pečením môžete posypať slnečnicou a potrieť slanou vodou. Na obrázku vidieť ako krásne cesto nakyslo, je to vo veľkej mise.
 
*
    Chlebík je mäkkučký, vynikajúci a hneď večer padla skoro polovička :) 

PS: Niekto formu vymazáva olejom, ja som dala len na spodok pre istotu papier na pečenie. Chlebík sa sám oddelí od formy.
*

*
*
*



1 komentár: