Vysoká cena pečiva ma dohnala k riešeniu piecť si vlastný chlebík.
Je vynikajúci, miesto slnečnice sa dá použiť rasca alebo iné jadierka (ľan, tekvicové jadierka a pod.)
Potrebujeme:
- 500 g hladká múka
- 25-30 g droždie
- 230 g zemiaky
- voda podľa potreby
- 3/4 PL morská soľ
- 1 PL slnečnicové jadierka
- 1 PL smotanový jogurt
- pár kvapiek octu
- olej na vymazanie
- trochu mlieka a cukru na kvások
Cesto necháme kysnúť 30-40 minút, potlačíme ho dolu a znova necháme kysnúť 30-40 minút a stlačíme dolu. Keď vykysne 3. krát, spravíme bochník, vložíme do formy, vo forme necháme kysnúť ešte hodinu a potom dáme do trúby na 200°C a pečieme cca 50-60 minút. Záleží na trúbe, tá moja je nejaká divná, raz tak raz onak. Pred pečením môžete posypať slnečnicou a potrieť slanou vodou. Na obrázku vidieť ako krásne cesto nakyslo, je to vo veľkej mise.
*
Chlebík je mäkkučký, vynikajúci a hneď večer padla skoro polovička :)
PS: Niekto formu vymazáva olejom, ja som dala len na spodok pre istotu papier na pečenie. Chlebík sa sám oddelí od formy.
*
*
*
*
tú rascu ako pre teba, však? ;) pekný chlieb sa ti podaril..
OdpovedaťOdstrániť